U našoj ponudi proizvoda imamo:


Pekmezi
Marmelade
Voćne paste
Voćne namaze
Voćne nadeve za pekarsku industriju


Industrijski pekmezi - tehnologija


Pekmezi, džemovi i ostali proizvodi od voća deo su svakodnevne ishrane, trošimo ih i poznajemo od davnina. Ova studija, zbog jednostavnije nomenklature, koristi termin „pekmez” i za druge proizvode koji imaju karakteristiku pekmeza, kao što su džem, marmelada, voćni žele, voćni sir itd. Za proizvodnju džemova i pekmeza mogu se koristiti skoro sve vrste voća. Pored pekmeza bavićemo se i ostalim proizvodima od voća. Pekmezi su proizvodi dobijeni od svežeg ili smrznutog voća, konzervisani termičkom obradom pri kuvanju i doziranju u staklenu ambalažu koje će posle hlađenja biti hermetički zatvorena (blago uvučeni poklopac) ili kombinacijom toplote i konzervansa samo po površini proizvoda u nehermetičkoj ambalaži (kofica ili bure).

Pekmez od šljiva je pekmezasti proizvod koji se spravlja od celog, prepolovljenog ili grubo usitnjenog i ispasiranog ili neispasiranog voćnog mesa šljive. Maziv, karakterističnog ukusa karamele i karakteristične plavkastocrne-braon boje.

Kuvanje pekmeza od šljive nije jednostavan proces. Posedujemo vakuumske uparivače, gde na 50-55oC šljiva ključa i izbacuje suvišnu vlagu i na taj način dobijamo proizvod koji ne gubi vitamine i minerale.

Industrijski pekmezi - proces


Naš proizvodni proces industrijske prerade je zasnovan na kvalitetnom voću koje je brano u čistim gajbama, bez parazita, obolelih plodova ili na drugi način nastalih oštećenja, bez stranih primesa - larve, insekti, zemlja, kamen, lišće, itd., i pod povoljnim vremenskim uslovima.

Plod treba da bude:
- Bez konzervanasa i drugih veštačkih aditiva
- Prema standardima Republike Srbije i EEC

Boja plodova mora biti svojstvena datoj sorti i stepenu zrelosti, kao i ukus i miris.

Industrijski pekmezi - voće


Industrijski pekmezi se prave od sledećeg voća


industrijski pekmezi

Domaća šljiva

Šljiva se u našim krajevima gaji od početka 19. veka. Jedan je od najrasprostranjenijih proizvoda u Srbiji i skoro svaka kuća ima bar jedan šljivak. Postoji mnogo autohtornih sorta šljiva, ali je u našem kraju najzasutpljenija sorta “Stanley”. Berba šljiva počinje početkom septembra, kada se završava kupina, pa se samim tim idealno nadovezuje na kupinu u našem procesu prerade. Šljiva ima široku primenu u Srbiji i koristi se za zamrzavanje, za proizvodnju sokova, za sušenje, za proizvodnju džemova i velikim delom za proizvodnju srpske rakije. Šljivu sakupljamo sa teritorije čitave Srbije, s obzirom da dobro podnosi transport, zamrzavamo je i koristimo za preradu u zimskom periodu.

industrijski pekmezi

Domaća kajsija

Duboko zamrznuta kajsija, sečena na polutke, bez plesni, tragova fermentacije, oštećenja, deformisanih plodova, oštećenja od sunca ili insekata.
Polutke sa pravilnim rezom, ujednačene boje, odgovarajućeg stepena zrelosti, bez lišća, gline, oprana, adekvatno laserski sortirana i kontrolisana na prisustvo metala.

industrijski pekmezi

Domaća jagoda

Sorta: Senga Sengana, Pocahontas, Selena, Cortina, Marmolada, domaće sorte. 100% organska jagoda
100% iqf jagoda proizveden od zdravog, zrelog, nefermentnog i zdravog voća. Voće mora biti brano u čistim gajbama, bez prezrelih, fermentnih i oštećenih plodova, bez stranih materijala (zemlja, kamen, plastika...) pod dobrim vremenskim uslovima. Roba proizvedena u skladu sa domaćinskim načinom proizvodnje i HACCP. Metal detektovana.

industrijski pekmezi

Domaća malina

Malina je najznačajniji proizvod u našoj ponudi, ali takođe i jedan od najznačajnih proizvoda za sve naše kooperante. Malina sa Kopaonika je izuzetnog kvaliteta jer se gaji na nadmorskoj visini od 300m do 1,100m u brdima, u izuzetno čistom okruženju bez izduvnih gasova ili drugih zagađivača. Zbog velike razlike u nadmorskoj visini na kojima se nalaze plantaže, berba malina u našem kraju traje 45-60 dana, od početka juna do početka avgusta. Specifičnost podneblja u kome se nalazimo ogleda se u tome što najveći deo maline zri tokom jula meseca kada je najjače sunce, pa zbog toga imamo izuzetno slatku malinu. Najslađi plod maline u našem kraju je imao 14 brixa, dok je prosečna očikavana briksaža maline oko 9 bx. Malina se svakodnenvno skuplja na našim otkupnim mestima, odakle se transportnim sredstvima transportuje u hladnjaču na preradu, gde se zamrzava iste večeri.

industrijski pekmezi

Domaća višnja

U našem kraju se gaji isključivo “Oblačinska” višnja. Plantaže sa kojih se snabdevamo se nalaze najdalje 50km od hladnjače. Zbog nadmorske visine područja gde se višnja proizvodi, berba višnje počinje oko 10. juna i traje do kraja meseca. Zbog preklapanja sa berbom maline, koja je naš najznačajniji proizvod, višnju prerađujemo isključivo kao pothlađenu. Zato što ne proizvodimo iskoštičenu višnju, u mogućnosti smo da našim kupcima ponudimo najkvalitetniju sirovinu za proizvodnju sokova ili pirea.