Zamrznuto voće - tehnologija


Tehnološki postupak zamrzavanja voća, slobodno se može reći da počinje na plantaži, jer svaki sledeći korak od momenta branja voća sa stabla utiče nepovratno na kvalitet procesa i ekonomičnost proizvodnje.

Sam postupak se može podeliti na određene tehnološke postupke:
- Prijem voća
- Vaganje, klasiranje, označavanje
- Po potrebi pranje (zavisno od vrste voća)
- Pothlađivanje (do temperature 1-2oC)
- Duboko zamrzavanje (do -18oC) - šok tunel
- Stabilizacija voća - lager komore
- Preručivanje iz gajbi u radne pakete
- Prebiranje voća - odstranjivanje stranih tela, nečistoća, biljnog materijala, zemlje, frakcionisanje
- Pakovanje
- Etiketiranje
- Skladištenje
- Distribucija

Voće se u našoj hladnjači smrzava u klasičnim tunelima kapaciteta 40t/24h

Zamrznuto voće - proces


Naš proizvodni proces industrijske prerade je zasnovan na kvalitetnom voću koje je brano u čistim gajbama, bez parazita, obolelih plodova ili na drugi način nastalih oštećenja, bez stranih primesa - larve, insekti, zemlja, kamen, lišće, itd., i pod povoljnim vremenskim uslovima.

Plod treba da bude:
- Bez konzervanasa i drugih veštačkih aditiva
- Prema standardima Republike Srbije i EEC

Boja plodova mora biti svojstvena datoj sorti i stepenu zrelosti, kao i ukus i miris.

Zamrznuto voće


Vrste voća


Smrznuto voće

Domaća šljiva

Šljiva se u našim krajevima gaji od početka 19. veka. Jedan je od najrasprostranjenijih proizvoda u Srbiji i skoro svaka kuća ima bar jedan šljivak. Postoji mnogo autohtornih sorta šljiva, ali je u našem kraju najzasutpljenija sorta “Stanley”. Berba šljiva počinje početkom septembra, kada se završava kupina, pa se samim tim idealno nadovezuje na kupinu u našem procesu prerade. Šljiva ima široku primenu u Srbiji i koristi se za zamrzavanje, za proizvodnju sokova, za sušenje, za proizvodnju džemova i velikim delom za proizvodnju srpske rakije. Šljivu sakupljamo sa teritorije čitave Srbije, s obzirom da dobro podnosi transport, zamrzavamo je i koristimo za preradu u zimskom periodu.

Smrznuto voće

Domaća kajsija

Duboko zamrznuta kajsija, sečena na polutke, bez plesni, tragova fermentacije, oštećenja, deformisanih plodova, oštećenja od sunca ili insekata.
Polutke sa pravilnim rezom, ujednačene boje, odgovarajućeg stepena zrelosti, bez lišća, gline, oprana, adekvatno laserski sortirana i kontrolisana na prisustvo metala.

Smrznuto voće

Domaća jagoda

Sorta: Senga Sengana, Pocahontas, Selena, Cortina, Marmolada, domaće sorte. 100% organska jagoda
100% iqf jagoda proizveden od zdravog, zrelog, nefermentnog i zdravog voća. Voće mora biti brano u čistim gajbama, bez prezrelih, fermentnih i oštećenih plodova, bez stranih materijala (zemlja, kamen, plastika...) pod dobrim vremenskim uslovima. Roba proizvedena u skladu sa domaćinskim načinom proizvodnje i HACCP. Metal detektovana.

Smrznuto voće

Domaća kupina

Zbog sličnosti sa malinom u načinu gajenja i branja, kupina je uz malinu najrasprostranjenije voće u našem kraju. Zbog svojih bioloških karakteristika i osetljivosti na hladno vreme, gaji se u nižim predelima, ali neretko ima zasada i na 800m do 900m nadomorske visine. Kupina dostiže fazu zrelosti krajem jula, početkom avgusta. Berba kupina traje od 45-60 dana u zavisnosti od vremenskih uslova. U našem kraju se uglavnom gaji kupina američkog porekla “Thornfree” koja je sitnija u odnosu na “Čačansku bestrnu”, koja se gaji u zapadnoj Srbiji. Pored toga što je sitnija, prilikom zamrzavanja zadržava crnu boju, dok “Čačanska bestrna” u kontaktu sa hladnim vazduhom dobija rubin boju. Mi smo se opredelili za duboko zamrzavanje “Thornfree” kupine, dok “Čačansku bestrnu” koristimo za neke proizvode nižeg kvaliteta.

Smrznuto voće

Domaća malina

Malina je najznačajniji proizvod u našoj ponudi, ali takođe i jedan od najznačajnih proizvoda za sve naše kooperante. Malina sa Kopaonika je izuzetnog kvaliteta jer se gaji na nadmorskoj visini od 300m do 1,100m u brdima, u izuzetno čistom okruženju bez izduvnih gasova ili drugih zagađivača. Zbog velike razlike u nadmorskoj visini na kojima se nalaze plantaže, berba malina u našem kraju traje 45-60 dana, od početka juna do početka avgusta. Specifičnost podneblja u kome se nalazimo ogleda se u tome što najveći deo maline zri tokom jula meseca kada je najjače sunce, pa zbog toga imamo izuzetno slatku malinu. Najslađi plod maline u našem kraju je imao 14 brixa, dok je prosečna očikavana briksaža maline oko 9 bx. Malina se svakodnenvno skuplja na našim otkupnim mestima, odakle se transportnim sredstvima transportuje u hladnjaču na preradu, gde se zamrzava iste večeri.

Smrznuto voće

Domaća višnja

U našem kraju se gaji isključivo “Oblačinska” višnja. Plantaže sa kojih se snabdevamo se nalaze najdalje 50km od hladnjače. Zbog nadmorske visine područja gde se višnja proizvodi, berba višnje počinje oko 10. juna i traje do kraja meseca. Zbog preklapanja sa berbom maline, koja je naš najznačajniji proizvod, višnju prerađujemo isključivo kao pothlađenu. Zato što ne proizvodimo iskoštičenu višnju, u mogućnosti smo da našim kupcima ponudimo najkvalitetniju sirovinu za proizvodnju sokova ili pirea.