Kandirano voće - tehnologija


Tehnologija kandiranja voća zasniva se na kombinaciji dva tipa sušenja, osmotskog i klasičnog (vazdušnog) sušenja.

Prilikom osmotskog sušenja, voće se potapa u šećerni sirup visoke koncentracije, prilikom čega najveći deo vode iz voća pređe u šećerni rastvor i razblaži ga.

Sam proces osmotskog sušenja izvodi se u nekoliko etapa, polazeći od niže ka višoj koncentraciji sirupa u koji se voće potapa. Cilj ovog postupka je očuvati prirodne karakteristike voća i smanjiti vremenski period klasičnog (vazdušnog) sušenja koje sledi.

Dakle, klasično (vazdušno) sušenje u procesu kandiranja sledi kao finalni postupak i služi bukvalno samo za „dosušivanje“ voća kako bi se produžila njegova trajnost. Samim tim su negativni uticaji klasičnog sušenja svedeni na minimum.

Uz korišćenje vakuum uparivača izbegli smo bilo kakvu potrebu za jačim termičkim tretmanom sirupa čime smo dodatno doprineli očuvanju prirodnih karakteristika naših kandiranih proizvoda.


U kandiranom voću mogu uživati i deca kao i odrasli, posebno je pogodno u periodu van sezone prispeća svežeg voća. Pored direktne konzumacije, kandirano voće se može koristiti i u pripremu drugih proizvoda kao što su različite vrse kolača, torti, čokoladiranih proizvoda i drugo.. Mogućnosti su zaista velike. Kandirano voće oplemeniće vašu ishranu prirodnim biološkim i nutritivnim sastojcima voća a posebno ćete uživati u proizvodima u kojima kandirano voće koristite kao dodatak.

Kandirano voće - proces


Naš proizvodni proces industrijske prerade je zasnovan na kvalitetnom voću koje je brano u čistim gajbama, bez parazita, obolelih plodova ili na drugi način nastalih oštećenja, bez stranih primesa - larve, insekti, zemlja, kamen, lišće, itd., i pod povoljnim vremenskim uslovima.

Plod treba da bude:
- Bez konzervanasa i drugih veštačkih aditiva
- Prema standardima Republike Srbije i EEC

Boja plodova mora biti svojstvena datoj sorti i stepenu zrelosti, kao i ukus i miris.

Kandirano voće


Vrste voća


Kandirano voće Kandirana magija

Domaća šljiva

Šljiva se u našim krajevima gaji od početka 19. veka. Jedan je od najrasprostranjenijih proizvoda u Srbiji i skoro svaka kuća ima bar jedan šljivak. Postoji mnogo autohtornih sorta šljiva, ali je u našem kraju najzasutpljenija sorta “Stanley”. Berba šljiva počinje početkom septembra, kada se završava kupina, pa se samim tim idealno nadovezuje na kupinu u našem procesu prerade. Šljiva ima široku primenu u Srbiji i koristi se za zamrzavanje, za proizvodnju sokova, za sušenje, za proizvodnju džemova i velikim delom za proizvodnju srpske rakije. Šljivu sakupljamo sa teritorije čitave Srbije, s obzirom da dobro podnosi transport, zamrzavamo je i koristimo za preradu u zimskom periodu.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća kajsija

Duboko zamrznuta kajsija, sečena na polutke, bez plesni, tragova fermentacije, oštećenja, deformisanih plodova, oštećenja od sunca ili insekata.
Polutke sa pravilnim rezom, ujednačene boje, odgovarajućeg stepena zrelosti, bez lišća, gline, oprana, adekvatno laserski sortirana i kontrolisana na prisustvo metala.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća jagoda

Sorta: Senga Sengana, Pocahontas, Selena, Cortina, Marmolada, domaće sorte. 100% organska jagoda
100% iqf jagoda proizveden od zdravog, zrelog, nefermentnog i zdravog voća. Voće mora biti brano u čistim gajbama, bez prezrelih, fermentnih i oštećenih plodova, bez stranih materijala (zemlja, kamen, plastika...) pod dobrim vremenskim uslovima. Roba proizvedena u skladu sa domaćinskim načinom proizvodnje i HACCP. Metal detektovana.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća kupina

Zbog sličnosti sa malinom u načinu gajenja i branja, kupina je uz malinu najrasprostranjenije voće u našem kraju. Zbog svojih bioloških karakteristika i osetljivosti na hladno vreme, gaji se u nižim predelima, ali neretko ima zasada i na 800m do 900m nadomorske visine. Kupina dostiže fazu zrelosti krajem jula, početkom avgusta. Berba kupina traje od 45-60 dana u zavisnosti od vremenskih uslova. U našem kraju se uglavnom gaji kupina američkog porekla “Thornfree” koja je sitnija u odnosu na “Čačansku bestrnu”, koja se gaji u zapadnoj Srbiji. Pored toga što je sitnija, prilikom zamrzavanja zadržava crnu boju, dok “Čačanska bestrna” u kontaktu sa hladnim vazduhom dobija rubin boju. Mi smo se opredelili za duboko zamrzavanje “Thornfree” kupine, dok “Čačansku bestrnu” koristimo za neke proizvode nižeg kvaliteta.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća malina

Malina je najznačajniji proizvod u našoj ponudi, ali takođe i jedan od najznačajnih proizvoda za sve naše kooperante. Malina sa Kopaonika je izuzetnog kvaliteta jer se gaji na nadmorskoj visini od 300m do 1,100m u brdima, u izuzetno čistom okruženju bez izduvnih gasova ili drugih zagađivača. Zbog velike razlike u nadmorskoj visini na kojima se nalaze plantaže, berba malina u našem kraju traje 45-60 dana, od početka juna do početka avgusta. Specifičnost podneblja u kome se nalazimo ogleda se u tome što najveći deo maline zri tokom jula meseca kada je najjače sunce, pa zbog toga imamo izuzetno slatku malinu. Najslađi plod maline u našem kraju je imao 14 brixa, dok je prosečna očikavana briksaža maline oko 9 bx. Malina se svakodnenvno skuplja na našim otkupnim mestima, odakle se transportnim sredstvima transportuje u hladnjaču na preradu, gde se zamrzava iste večeri.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća višnja

U našem kraju se gaji isključivo “Oblačinska” višnja. Plantaže sa kojih se snabdevamo se nalaze najdalje 50km od hladnjače. Zbog nadmorske visine područja gde se višnja proizvodi, berba višnje počinje oko 10. juna i traje do kraja meseca. Zbog preklapanja sa berbom maline, koja je naš najznačajniji proizvod, višnju prerađujemo isključivo kao pothlađenu. Zato što ne proizvodimo iskoštičenu višnju, u mogućnosti smo da našim kupcima ponudimo najkvalitetniju sirovinu za proizvodnju sokova ili pirea.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća dunja

Dunja potiče iz jugozapadne Azije, odnosno iz Irana i Anadolije, a samonikla se javlja u srednjoj Evropi pod nazivom “sidonijska kruška”. Zlatnožute je boje, tvrdog ploda sa oporo kiselim ukusom. Grci su je obožavali, kod njih je simbolizovala ljubav i sreću, a najčešće su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom i ispekli. Inače, u stara vremena dunja jesmatrana simbolom plodnosti.  Dunja je nekada, kod nas bila popularno voće: od nje su se kuvala slatka, pravio kitnikez ili su se jednostavno ređale na orman da predivnim mirisom ispunjavaju sobu cele jeseni i duboko u zimu. Onda je dunja pomalo pala u zaborav, jer nije voće koje može lako da se jede kao banana ili jabuka, već mora uglavnom da se kuva. Ali upravo tu osobinu dunje, da razvije božanstvenu aromu tokom kuvanja, poznati kuvari koriste sve više, pa od nje prave tartove i druge kolače, peku je u rerni kao jabuke – sa orasima, ili kuvaju kompoti a u nekim kuhinjama ih čak kombinuju sa raznim mesima, najčešće od divljači.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća jabuka

Jabuke su veoma hranljive zbog sadržaja ugljenih hidrata, odnosno voćnih šećera (glukoze i fruktoze). Kilogram jabuka daje oko 600 kalorija energetsku vrednost kao litar mleka, pola kilograma teletine, šest jaja, tri kilograma spanaća ili šest kilograma krastavaca. Plod jabuke sadrži oko 14% ugljenih hidrata, uglavnom glukoze i fruktoze, koje organizam veoma lako i potpuno koristi i dobija potrebnu energiju. Belančevina i masti u jabuci ima veoma malo — po 0,4%, a se ne može pripisati kao nedostatak pošto se ovi sastojci dobijaju iz druge hrane. Jabuke su, takođe, važan izvor mineralnih sastojaka, naročito kalcijuma, fosfora i gvožđa. U 100 grama jabuka ima oko 4 miligrama kalcijuma i oko 0,3 miligrama gvožda. Prijatnog ukusa i arome, relativno velike hranljive vrednosti sadržaja vitaminima i mineralnim materijama, jabuke su omiljeno i veoma korisno voće za ishranu dece i odraslih, pa i bolesnika.

Kandirano voće Kandirana magija

Domaća borovnica

Borovnica je samostojeća grmovita biljka čiji je uzgoj vezan uz srednje i veće nadmorske visine. Borovnica ima specifične zahteve prema svojstvima klime,posebno prema svojstvima tla. Plodovi borovnice su vrlo kvalitetno voće za potrošnju u svežem stanju, kao i u obliku različitih prerađevina (kandirano voce,džemovi, sokovi, itd.).